Hoe maak ik een crisiskaart?


Contact
Mercator 1
6135 KW Sittard
0031(0)46 420 8022
info@crisiskaartzuid.nl


Regie houden tijdens een crisis

Een crisis is iets naars om mee te maken. Tijdens een crisis ben je soms flink in de war en kun je jouw wensen en gevoelens niet goed onder woorden brengen. Je raakt de controle kwijt. Dat is een vervelende situatie voor jezelf en voor de mensen om je heen. Zij willen tenslotte niets liever dan jou helpen op een manier die bij jou past. Met de Crisiskaart maak je dat mogelijk. Je behoudt met deze kaart namelijk zelf de regie. Met de Crisiskaart laat je jouw eigen stem horen in een verwarrende tijd.

Crisiskaart aanvragen


Hoe maak ik een crisiskaart?

Een Crisiskaart maken doe je met hulp

Een Crisiskaart opstellen doe je niet alleen. Als je een Crisiskaart wilt maken en in de regio Zuid-Limburg woont, kun je contact opnemen met de coördinator van het Onafhankelijk Steunpunt Crisiskaart Limburg-Zuid.

Een consulent ondersteunt je, jij bepaalt wat er op de Crisiskaart komt te staan. Het is heel waardevol om daar goed over na te denken. Misschien wil je zeggen welke zorgwensen jij hebt tijdens een crisis, maar wellicht vraag je op jouw Crisiskaart ook aandacht voor andere zaken. Is er bijvoorbeeld iemand die je graag in de buurt hebt? Dan vermeld je ook de contactgegevens van die persoon. Of misschien vermeld je gewoon wie er voor jouw huisdier moet zorgen. Een consulent ondersteunt je vervolgens bij het opstellen van je plan Crisiskaart, maar jij bepaalt wat er in het plan Crisiskaart en de Crisiskaart komt te staan.

Een Crisiskaart is onderdeel van een plan Crisiskaart

De Crisiskaart is onderdeel van een groter plan Crisiskaart. Ook daar helpt de consulent je mee. De consulent zorgt er bijvoorbeeld voor dat het plan goed aansluit bij jouw behandeling. In jouw plan Crisiskaart ga je uitgebreider in op jouw wensen en behoeften in een crisissituatie. In het plan vertel je hoe jouw zorg eruit moet zien, en van wie je die zorg wil krijgen. Tijdens één of meerdere gesprekken, uiteraard mogen personen die hierin voor jou van belang zijn, hieraan deelnemen, komt het plan Crisiskaart tot stand.

De Crisiskaart en het plan Crisiskaart zijn jouw persoonlijke eigendom. Dat betekent dat jij zelf bepaalt wie het plan kan inzien. Het is goed om jouw vaste zorgverleners, behandelaar, contactpersoon en eventuele anderen die voor jou belangrijk zijn, te wijzen op jouw plan Crisiskaart. Zij zetten er namelijk ook hun handtekening onder. In een crisis kun je er dan op vertrouwen dat zij jouw plan uitvoeren, precies zoals jij dit wilt.

De consulent zet een samenvatting van je plan Crisiskaart op de Crisiskaart.
Alle betrokkenen krijgen van ons een kopie van de Crisiskaart en het plan Crisiskaart.

Halfjaarlijkse update

Zolang jij dat nodig vindt, bekijk je halfjaarlijks samen met de consulent of jouw Crisiskaart en plan Crisiskaart nog klopt met jouw wensen. Misschien is het nodig zaken aan te passen, of gaat het zo goed met je dat de kaart niet langer nodig is. Daarover maak je dan samen afspraken met de consulent.